Under attack - Don Bentley

Utkom:
 2023
Förlag: Bookmark
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-89750-98-2
Antal sidor: 430

Baksidetext: Jack Ryan Jr bär världens problem på sina axlar. När en övervakningsoperation med goda intentioner får en dödlig utgång måste presidentsonen stå upp mot en okänd fiende som verkar ha siktet inställt på att förgöra Kollegiet.

En oförklarlig kollision mellan två flygplan från rivaliserande nationer blir gnistan till den konflikt som varit på väg att brisera. Samtidigt utsätts Kollegiets högkvarter för en förödande attack. När dammet lagt sig är Jack en av få som klarat sig och den enda som kan leda Kollegiet i jakten på den okända fienden och förhindra att två stornationer ger sig in i ett fullskaligt krig.

Mitt omdöme: Lite kort

Betyg: 3

Parabellum - Mattias Gardell

Utkom:
 2020
Förlag: Leopard förlag
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-8914-524-5
Antal sidor: 315

Baksidetext: Mario stålsatte sig, kisade med ögonen för att se klart. Det var något där, i buskaget. Han tog ytterligare ett steg närmare, långsamt, avvaktande. Gjorde sig beredd att fly. Vad var det? Han tyckte att det rörde sig i buskarna, försökte fånga in det i sökarljuset, men skuggorna blev bara djupare i utkanterna av det som gick att se. Mario kände hjärtat bulta snabbare. Ett steg till. På de gråvita stenplattorna som trängde sig in mellan buskarna låg någon, det såg han. Men något var fel.

En välkänd före detta politiker och numera framgångsrik vårdföretagare hittas brutalt mördad i centrala Stockholm. Kort därefter framför mördaren krav och hot om ytterligare vedergällning som går ut i press och sociala medier. Polisen inleder en extraordinär spaningsinsats. Det blir upptakten till en serie uppseendeväckande våldsbrott som kulminerar under påsken 2019. Påsken är den kristna försoningshögtid då man firar att människans skulder skall lösas, tack vare Jesu död och uppståndelse.

Men inget är glömt. Inget är förlåtet.

Parabellum är en uppskakande och pulshöjande politisk triller som utspelar sig i en tid då rätten till vård efter behov satts på undantag. Det är en berättelse om kärlek och skuld, ofärdiga liv och ovärdig död.

Mitt omdöme: 4,5

Betyg: Boken presenteras som en deckare men är en skönlitterär kritik av dagens vårdsystem och när någon tar saken i egna händer.