Dödligt svek - Jan Mårtenson

Utkom: 2003
Förlag: Wahlström & Widstrand
Bindning: Kartonnage
ISBN: 91-46-20453-9
Antal sidor: 382

Baksidetext: Det var då han insåg att han blivit gammal, det var då han accepterade det han förträngt. Och det var då han förstod att hon måste dö.

Så dramatiskt börjar Dödligt svek, en spännande berättelse som kretsar kring den magnifika ryttarpokal som Gustav II Adolf fick när han tågade in i Augusburg 1632. Traditionsenligt ska den snart stå på altaret vid ett släktbröllop, fylld med blommor. Men nu har den stulits.

Jonas Eriksson har mött en ung flicka på Centralen och hon följer med honom hem. Nästa morgon är hon borta och med henne silverpokalen.

Jonas vågar inte stå öga mot öga med sin hustru och hennes familj utan att ha släktklenoden med sig på bröllopet. Silverpjäsen har gått i arv i familjen i nära fyra hundra år. Desperat söker han upp antikhandlare Homan i Gamla stan för att be om hjälp.

Johan Kristian dras in i en malström av dramatiska förvecklingar, där illegal export av svenska allmogemöbler, ekonomisk brottslighet, kärlek, passion och svartsjuka finns bland ingredienserna - liksom mord. Och svek, dödligt svek.

Som alltid kryddas anrättningen med god mat, goda viner och utflykter i det kulturhistoriska landskapet. Spänning och dramatik också, men mer god Bordeaux flyter över sidorna än rött blod. EN kultiverad kriminalroman i Johan Kristian Homans underhållande sällskap.

Mitt omdöme: Lättläst

Betyg: 3

Inga kommentarer: