Den siste tempelriddaren - Raymond Khoury

Utkom: 2005
Förlag: Prisma
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-518-4615-2
Antal sidor: 409

Baksidetext: Akko, år 1291 - medan staden brinner efter angreppet av sultanens trupper, sätter Tempelfalken segel och för bort en liten skara riddare, åt vilka ordens stormästare anförtrott ett mystiskt skrin. Skeppet försvinner spårlöst.

New York City, nutid - fyra ryttare, utklädda till tempelriddare, anfaller Metropolitanmuseet under det högtidliga öppnandet av en utställning med skatter från Vatikanen och stjäl en medeltida chiffermaskin. Därmed kastas FBI-agenten Sean Reilly och arkeologen Tess Chaykin in i en livsfarlig katt-och-råttalek med skoningslösa mördare. Det riskfyllda äventyret för dem genom tempelriddarnas mörka historia; över Manhattans kyrkogårdar, tvärs över kontinenter, till ödsliga bergstrakter i Turkiet och in i Vatikanens innersta. Slutligen upptäcker de en häpnadsväckande hemlighet som kommer att rubba världen i dess grundvalar.

Mitt omdöme: Tempelriddarna och den heliga graalen har figurerat i åtskilliga böcker och filmer genom tiderna, men på senare tid har det fullkommligt exploderat och det var Davincikoden var det som drog igång det hela med sin dundersuccé. Det känns som att den här boken försöker flyta med på den vågen. Storyn är i det närmaste identisk: Tempelriddarna har hittat en hemlighet som kan störta den kristna kyrkan i graven. Till skillnad från Davincikoden finns det inget nutida sällskap som bevarar hemligheten utan denna gången finns den gömd och det blir bokens huvudpersoner som får leta reda på den samtidigt som någon annan också vill ha tag på den för sina egna syften. Jag tycker boken bara känns som en upprepning av Dan Browns bästsäljare och boken lyfter aldrig. Handlingen känns inte trovärdig och boken är bara seg.

Betyg: 2

Inga kommentarer: