Sanningen om snapphanelögnen - Sixten Svensson

Utkom:
 2005
Förlag: Kylleförlaget
Bindning: Storpocket
ISBN: 91975695-1-8
Antal sidor: 210

Baksidetext: Krig och oroligheter drabbade Skåne och särskilt Göinge ohyggligt hårt under 1600-talet. Tusentals och åter tusentals människor offrades, städer, byar och landsbygd brändes och plundrades under meningslösa härjningar. Kampen mot svenska armén drevs av friskyttarna, värvade skåningar som ingick i den danska armén. Den svenska propagandan utmålade friskyttarna som förrädare, kallade dem "snapphanar", blodtörstiga skogsdjur och mördarpack. Därmed var det tillåtet att spetsa, halshugga, rådbråka och stegla dem.

Boken är ett försök att upprätta friskyttarnas rykte och beskriva motståndskampen. När deras gärningar ställs i paritet med svensk statsterrorism och militär laglöshet under kriget, hamnar de i ett helt annat ljus. Friskyttarna var patrioter och motståndsmän, kanske världens första välorganiserade gerillakrigare, Men när kriget äntligen var över fanns inga segrare, bara förlorare. Friskyttarna gömdes och glömdes både i Sverige och Danmark. Kvar fanns bara lögnen och snapphanarna.

Mitt omdöme: Intressant ämne. Skulle vilja ha lite mer övergripande om krigen i början av boken. Den dyker direkt ner i detaljer.

Betyg: 3

Inga kommentarer: