Sanningen - David Baldacci

Utkom: 1998
Förlag: Bra Böcker
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-7133-505-6
Antal sidor: 422

Baksidetext: USA:s högsta domstol kan bakom kulisserna uppfattas som en skådeplats för egoism, begåvning och makt. Här sliter den briljante unge advokaten Mikael Fiske som en galärslav. Hans kollega Sara Evans är biträde till en kvinnlig domare som har starka band till kongressen. Sara kommer att bli nyckelperson i den kamp som kommer att koppla samman en dömd mördare med Högsta domstolen.

Långt från domstolens imponerande fasad finns en värld av gatukriminalitet, av före detta staffade och av hårdhänta försvarare som för deras talan. I ett militäfängelse i Virginia sitter Rufus Harms, en av otaliga livstidsfångar som bedyrar sin oskuld. Han är dömd för att ha dödar en flicka på en armébas för 25 år sedan. I sin hand får han ett dokument som gör att han svävar i livsfara. Han luckas smuggla ut ett desperat brev med ett överklagande till Högsta domstolen. Brevet väcker stpr bestörtning eftersom han hävdar att han blivit tvingad att utföra det mord han blivit dömd för.

Efter hand avlider helt oförklarligt en efter en av de som har något att göra med Harms och hans överklagande, inklusive Mike Fiske. När Mikes bror John, före detta polis, börjar undersöka förhållandena och ber om Saras hjälp upptäcker den en sammansvärjning som skakar maktens grundvalar i Washington. Och den ende som skulle kunna bistå dem i deras fortsatta arbete, den ende som vet vad som verkligen hände för 25 år sedan är på vild flykt från sitt fängelse.

Sanningen sklidrar överraskande, grymt våld, den tränger in i Högsta domstolens hermetiska värld, den rör sig från sommarnattens hetta vod Potomacfloden till den nakna verkligheten i en livstidsfånges cell.

Mitt omdöme: Själva boken var bra och spännande men översättningen drar ner betyget. I början av boken när både Mike och John Fiske figurerar samtidigt refereras de båda som Fiske vilket är lite rörigt. Sen missas det en del ord och felaktigt ordföljd. Skulle behövs en korrekturläsning.

Betyg: 3,5

Inga kommentarer: