Utkom: 2009
Förlag: Piratförlaget
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-642-0298-7
Antal sidor: 467
Baksidetext: Egentligen hade han tänkt sig en framtid inom juridiken. Eller möjligen litteraturen - och då av det franskinspirerade, smala slaget.
Men ett väl tilltaget förskott och en reslysten tjugotvåårings sorglösa inställning till kvittohantering ledde i en helt annan riktning: mot journalistiken. Och det som i förstone var tänkt som ett högst tillfälligt extraknäck på herrtidningen FiB/aktuellt, utvecklades snart till en skrivande karriär utan motstycke. Det är ingen överdrift att påstå att utan Jan Guillou hade såväl den svenska journalistiken som förlagsvärlden sett avsevärt annorlunda ut idag.
Högerliberala redaktörer och direktörer, politiska korrekta kamrater på Folket i Bild/Kulturfront, tevechefer och bokförläggare - många är de som försökt sätta koppel och munkorg på Jan Guillou. Men ingen har lyckats. Inte heller den socialdemokratiska regeringen som såg till att han hamnade i fängelse efter hans avslöjanden som gått till historien som IB-affären.
Mer än fyrtio år av förbluffande avslöjanden, heta debatter och exempellösa försäljningsframgångar - för sörsta gången berättar han själv hur allt gick till. Egentligen.
Mitt omdöme: En stor del av boken avhandlar 60- och 70-talet. Han beskriver hur han började med journalistiken och vilka avslöjanden det ledde till. IB-affären och dess efterspel får också stor plats. En intressant bok för den som har läst många av hans böcker.
Betyg: 4,5
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar