Descartes hemliga anteckningar - Amir D. Aczel

Utkom: 2005
Förlag: Fahrenheit
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-975265-9-3
Antal sidor: 202 + 29

Baksidetext: "Jag tänker, alltså existerar jag." René Descartes ansåg att han upptäckt filosofins första princip och hans tes innebar början till en ny syn på människan. Han lade också grunden till den analytiska geometrin och den matematiska topologin.

René Descartes är en av förgrundsgestalterna inom västerländsk filosofi och matematik. han hade en intensiv kontakt med flera av den tidens ledande filosofer, teologer och vetenskapsmän och skrev flera böcker.

Men det fanns också en gåtfull sida hos Descartes. Han var påverkad av rosenkreutzarnas idéer och möjligen var han till och med medlem i detta broderskap, som var motståndare till kyrkans makt. Under hela sitt liv var Descartes rädd att provocera den katolska kyrkan. Var det därför han förde en hemlig anteckningsbok där han noggrant hade kodat texten?

Efter Descartes död begav sig matematikern Leibniz till Paris för att leta efter anteckningsboken. Han fann den hos en god vän till Descartes och fick tillåtelse att kopiera ett antal sidor. Leibniz lyckades avkoda texten och hans noteringar finns kvar än idag.

Mitt omdöme: En boigrafi över Descartes liv och upptäckter. Verkar mest vara ett litteraturstudium med många källhänvisningar.

Betyg: 3

Inga kommentarer: