Idioten - Fjodor Dostojevskij

Utkom: 1869
Förlag: Wahlstöm & Widstrand
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-46-17230-7
Antal sidor: 585

Baksidetext: Huvudpersonen i Idioten, furst Mysjkin, "den positivt goda människan", är en underbar skapelse av renhet, ljus och naiv visdom. I romanens början befinner han sig i tredjeklasskupé på väg till S:t Petersburg från en sjukdomsvistelse i Schweiz, meddellös och ensam. I S:t Petersburg kastas han rakt in i stadens glittrande societetsliv, där denna märkliga ljusgestalt med sin blotta närvaro påverkar all som kommer i kontakt med honom - runt honom uppsår en sällsam oro, spänning, oförutsedda handlingar, som förändrar tillvaron och människorna. Ett myller av gestalter rör sig i salongerna - eleganta världsmän, förfallna ämbetsmän, oblyga strebrar, stormrika uppkomlingar - och runt dem utspelas inför öppen ridå fruktansvärda tragedier och groteska farser.
Ett självsäkert centrum för intresset är Mysjkins kärlek, den sköna och stolta Natasia Filippovna, i vars gåtfulla och mångfacetterade gestalt Dostojevskij skapat ett av världslitteraturens stora kvinnoporträtt, en kontrast till den andra kvinnan Mysjkin förälskar sig i, den älskliga, ljuva och goa Aglaja.
Skärpan och nyanseringen i varje individuellt tecknad gestalt i kombination med det överväldigande intryck romanen gör på läsaren har gjort den till ett av de omistlga konstverken i vårt kulturarv, ett konstverk som finner ständigt nya generationer läsare.

Mitt omdöme: Väldigt seg att läsa. Alla ryska namn gör det lite knepigt att hänga med i alla svängar.

Betyg: 3

Inga kommentarer: