Tidsresenärens Hustru - Audrey Niffenegger

Utkom: 2003
Förlag: Bra Böcker
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-7002-117-1
Antal sidor: 463

Baksidetext: Henry är en stilig, bohemisk bibliotekarie som älskar punkmusik. Clare är konstnär med en passion för storslagna pappersskulpturer och thaimat.

De har känt varandra sedan Clare var 6 år och Henry var 36 och gifter sig när Clare är 22 år och Henry 30. Det låter otroligt, men sant. Henry lider nämligen av en genetisk åkomma som får honom att ofrivilligt resa i tiden. Utan förvarning ställer hans genetiska klocka om sig och han kastas framåt eller bakåt i tiden. Då Henry inte kan ta med sig något från en tid till en annan hamnar han naken, pank och hungrig i ömsom komiska, ömsom skräckfyllda situationer. Och Clare kan bara vänta på att han ska återvända.

Henrys tidsresor är en hemlighet som svetsar samman de älskade trots alla smärtsamma uppbrott. Kampen mot Henrys sjukdom blir en kamp för att hålla fast tiden; livet självt.

Tidsresenärens Hustru formar sig till en berättelse om ögonblickets skönhet såväl som dess skörhet. Det är en historia om separation och saknad, men också om en närvaro så stark att den spränger alla gränser.

Mitt omdöme: Denna boken tillhör inte en av de genre som jag brukar läsa böcker ur. Jag hade en kompis som hade hört att denna boken skulle vara bra och slog till när jag hittade den på bokrean. I början var boken lite rörig. Den skiftar perspektiv mellan Henry och Clare hela tiden och bokens tema, tidsresorna, gör sitt till när den hoppar kors och tvärs i tiden. Ibland är Henry ung ibland vuxen och ibland både och samtidigt. Men när man har kommit in i boken är den väldigt bra. Det är ett finurligt tema som får en att tänka och en storslagen kärlekshistoria. Rekommenderas varmt.

Betyg: 4,5

Inga kommentarer: