Heligt guld - David Gibbins

Utkom: 2006
Förlag: Norstedts
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-1-301726-6
Antal sidor: 342

Baksidetext: Den heligaste av skatter - den gyllene menoran i massivt guld, ett heligt sjuarmat lampställ och en symbol för judarnas tro, fördes ut ur Jerusalems tempel vid stadens fall.

Ett symboliskt krigsbyte som bars i triumf till Rom under kejsar Vespasianus och kom att representera Roms övermakt. När rikets centrum flyttade till Konstantinopel följde menoran med.

De sista korsfararna lyckades inte finna menoran när de plundrade staden 1204. Då var den redan försvunnen.

Än i denna dag vet ingen var den finns.

Jack Howard och hans medhjälpare har dock kommit menoran på spåren. I en engelsk katedral hittas en karta bakom en lönnvägg. Den uråldriga kartan blir en avgörande pusselbit i jakten på det heliga guldet - en jakt som tar Jack och hans besättning på en resa i vikingarnas spår, genom Grönlandsisen, över Atlanten och vidare söderut till resterna av toltekernas rike - och tillbaka igen.

Men de är inte ensamma i sin jakt på skatten. En grupp hänsynslösa nazister är också ute efter det heliga guldet - och inte bara för ekonomisk vinning utan lika mycket för symbolvärdets vikt i guld.

Mitt omdöme: Uppöägget liknar mycket Clive Cusslers böcker. Fartfylda spännande osannolika äventyr. Början av boken var inte alls bra, men jag vet inte om det beror på boken eller på mig. Mycket går ut på att knyta ihop föregående bok och ställa upp spelpjäserna för denna historien. Sen verkar allt hända på en enda gång. Flera paralella upptäckter samverkar och leder upptäckarna framåt. Men jag tycker inte denna boken kom upp i samma klass som Gibbins förra, om Atlantis.

Betyg: 3

Inga kommentarer: