Krig och fred: Ursprungsversionen - Leo Tolstoj

Utkom: 1867/2000
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-0-010457-4
Antal sidor: 1091

Baksidetext: Krig och fred tillhör Leo Tolstojs mest lästa och älskade verk. Mindre känt är att Tolstoj skrev två versioner av romanen. Ursprungsversionen har levt obemärkt i akademiska samlingsverk på ryska ända tills nu.

Denna ursprungsliga Krig och fred har gjort succé inte bara i Ryssland utan också i Frankrike och Tyskland. Varför? Därför att detta verk är lika storartat som den mer kända versionen, lika underhållande med sin bredd och sin genialiskt skarpsinniga gestaltning. Den har samma färgstarka personligheter - kejsar Napoleon, tsar Alexander, den oemotståndluga Natasja, den sympatiske cynikern furt Andrej och den taktlöse och okultiverade Pierre Bezuchov - men de konstfullt flätade intrigerna får i många fall andra upplösningar. Romanen handlar mer om fred än om krig och är präglad av ett flammande hat mot kriget, som Tolstoj kände inpå skinnet under belägringen av Sevastopol 1855.

Mitt omdöme: En tung bok, både bildligt och ordagrant. Den är jobbig att läsa, rörig och det finns ingen direkt handling.

Betyg: 2

Inga kommentarer: