Stäppens krigare - Conn Iggulden

Utkom: 2007
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bindning: Inbunden
ISBN: 978-91-0-011332-2
Antal sidor: 417

Baksidetext: Temudjin är bara elva år gammal när han skickas till sin moders stam, olkiterna, för att hitta en hustru, men under sin vistelse där dödas hans far, khan över Vargarna. Stammen stöter ut Temudjins familj och de lämnas för att frysa ihjäl på den karga mongoliska stäppen. Temudjins värld förvandlas till en grym och oförsonlig plats där han tvingas lära sig övervinna naturens faror och människans ondska för att överleva.

Under tiden som Temudjin växer upp drömmer han om att hämnas sin far och ta tillbaka ledarskapet över faderns stam, och tillsammans med sina bröder lyckas han långsamt bygga upp en ny stam bestående av kringvandrande människor. Under striderna mot grannfolket, tatarerna, får han veta att både dessa och det egna folket får militärt bistånd från samma välde - Jin-riket. Han inser att deras enda motiv är att hålla stammarna små och söndrade genom att låte dem kriga mot varandra. Steg för steg närmar han sig drömmen om att bli khan över all folken på den enorma oceanen av gräs - en khan under namnet Djingis.

Mitt omdöme: Berättelsen är på sina håll ganska överdriven. Det har väl en tendens att bli så med hitorier om hjältar. Boken var på sina håll lite långtråkig.

Betyg: 4

Inga kommentarer: