Den sista legionen - Valerio Massimo Manfredi

Utkom: 2002
Förlag: Norstedts
Bindning: Inbunden
ISBN: 91-1-301460-9
Antal sidor: 427

Baksidetext: Anno Domini 476
Dimman ligger tät över härlägret och den Nya Obesegrade Legionen som skyddar Romarrikets unge kejsare. Plötsligt och från ingenstans anfaller barbarerna. Inom loppet av några timmar avrättas den kejserliga familjen och den trettonårige Romulus Augustulus tillfångatas och fängslas på ön Capreae. Det västromerska riket har slagits.

Men alla romare är inte döda: en liten men tapper skara ur det kejserliga gardet har överlevt och utgör den sista romerska legionen. Anförda av sin ledare Aurelius sätter de sina liv på spel för att rädda den unge kejsaren ur barbarernas klor. Den dramatiska flykten går genom ett krigshärjat och korrupt Europa och når till slut det fjärran, mytiska Britannien.

Mitt omdöme: Boken avhandlar slutet på det romerska väldet när det faller samman. Jag har tidigare läst Alexander-triologin och hade inte så höga förhoppningar om denna boken. Början av boken var ganska seg men mot slutet blev den bättre och på sina ställen riktigt spännande och slutet vävs samman med Kung Arthur-sagan.

Betyg: 3,5

Inga kommentarer: